Kızılcahamam-Çamlıdere jeoparkı idaresinin Şubat 2013 tarihli üst kurul kararı gereği düzenlenen Midilli (Lesvos)adası jeoparkını ziyareti 22-24 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
22 Mart 2013 Cuma sabahı Bolu, Adapazarı, Kocaeli, Bursa güzergahı ile Ayvalık'a hareket eden ekipte;
Ank. Ün. Müh. Fak. Dekanı Prof. Dr. A. Ulvi Yılmazer, kızılcahamam kaymakamı Mustafa Çit, belediye başkanı Coşkun Ünal eşi ve çocukları ile, jemirko başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, jemirko üyesi Yaşar Suludere, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. bölge müdürü Zeki Şaltu, Özel İdare Müdür Süleyman Ünal belediye başkan yardımcısı Cevat Yüce, meclis üyeleri Nevzat Uyar, Hasan Akkaya, Mehmet Ergün, Feridun Ünsal ve eşi Asuman Ünsal, Mehmet Aydın ve eşi Zehra Aydın, Jeopark koordinasyon merkezinden Muzaffer Eker ve A..İhsan Kayabaşıoğlu, sürücü olarak İbrahim Yurt ve ilçemiz Patalya Termal oteli yöneticisi Ümit Yıldırım yer aldı.
Bunların dışında, ilçemiz esnafından Mecit Bal ve Onur Işık da geziye katıldı.
Aynı gün akşamı feribot ile Ayvalıktan Midilli adasına geçen ekip Blue Sea oteline yerleşti.
23 Mart Cumartesi günü sabah rehber eşliğinde otobüsle, adanın batısında yer alan fosil ormanı jeoparkına hareket edildi ve burada Sigri ve Petrfield alanlarındaki fosilleşmiş orman bölgesi, yapılan tanzim, tanıtım çalışmaları incelendi.
Ayrıca Lesvos jeoparkı yönetimince ekibimize iki farklı sunum ile yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verildi.
1960 yılında başlanılan araştırmalar uzun süre devam ederek 1994 yılında kurulan Veslos jeoparkı, Avrupanın ilk sıralarda kurulan önemli bir jeoparkı. Kuruluşunda; halen Midilli Ege Üniversitesi Fen fak. Dekanı Olan Prof. Dr. Nikolai Zourus aktif olarak görev almış ve halen başkanlığını yapıyor. Nikola Zourus ile 23 mart cumartesi akşam yemeğinde buluşarak tanışma fırsatı bulunuldu.
Jeopark alanı içindeki Sigri, Eresos, Andisa gibi eski Osmanlı köyleri ve civarında taşlaşmış ağaç gövdeleri yanı sıra Sigrideki müzede sergilenen çeşitli bitki yaprak, kök ve yaprak fosilleri görmek mümkün.
Lesvos jeoparkı; belediye, müze idaresi ve Midilli Ege Üniversitesi tarafından ortak idare ediliyor. Yıllık 80.000 ziyaretçisi olan jeoparka giriş 5 Euro.
24 Mart Pazar günü serbest olarak Midilli Adası'nın farklı yerlerini ziyaret eden ekibimiz aynı gün akşamı Ayvalık'a oradan da Bursa, Eskişehir ve Ankara güzergahı ile 25 Mart Pazartesi sabahı otobüsle Kızılcahamam'a döndü.
Midilli jeoparkı ziyaretimiz, ilçemizde Türkiye’ de ilk defa oluşturulmaya çalışılan Kızılcahamam-Çamlıdere jeoparkının tanzim ve idaresi konusunda jeopark yetkililerimiz için önemli tecrübeler kazandırdığı muhakkak. Bizden oldukça erken başlanıp jeolojik doğal mirası koruyup turizm ve ekonomiye kaza konusunda epey mesafe alan Midilli jeoparkı her yönü ile incelenip uygulama örnekleri oluşturabilecek önemli bir merkez.
Yakınlığı, gidiş geliş kolaylıkları ve ekonomik yönü ile ilçemiz halkı ve esnafı tarafından ziyaret edilmesini, bilgi ve tecrübe açısından gerekli görmek mümkün.