Ankara Üniversitesi Kadın Platformu’nun 2018 – 2019 etkinlikleri arasında bulunan Aktif Yaşam etkinliği startı Kızılcahamam’da verildi.
Ankara Üniversitesi Kızılcahamam Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Aktif Yaşam etkinliği yanı sıra “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nde gerçekleştirildi.
Kızılcahamam Belediye binası önünde başlayan programa; Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, eşi Şener Yıldız, Belediye Başkanımız Muhittin Güney, eşi Ayşe Güney, Kızılcahamam Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Seyhan Akıska, Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Başkanı ve yöneticileri, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri, AK Parti Kızılcahamam Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Özbekli, İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay, İlçe Emniyet Müdürü Halil İbrahim Ulubey, Okul yöneticileri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını Kızılcahamam Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Seyhan Akıska yaparak” Kızılcahamam’da ilkini gerçekleştireceğimiz Aktif Yaşam ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı yürüyüşümüze hoş geldiniz” dedi. Akıska konuşmasının devamında “Her yerde olduğu gibi Kızılcahamam’da da bir farkındalık yaratarak bu yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kızılcahamam Belediye Başkanımız Muhittin Güney, yaptığı konuşmada;
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle düzenlenen etkinliğimize hoş geldiniz.
Kadına yönelik şiddet eylemlerinde hayatlarını kaybetmiş olan tüm kadınlarımızı tazimle yad ediyor, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.
Şiddete uğramış, yaşadıklarını dışarıya anlatmamış veya anlatamamış tüm kadınlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Bu etkinlik vesilesi ile kadınlarımız ile ilgili duygularımızı, düşüncelerimizi paylaşmamıza imkan sağlayan bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ülkemizde kadın meselesinin bugün geldiği noktada hükümetimizin ve sivil toplum kuruluşlarının çok büyük katkısı ve emeği vardır. Kadınlarımız toplum içerisinde etkin oldukça, kendi haklarına sahip çıktıkça hükümetimizin ve devlet büyüklerimizin bu konudaki adımları daha cesur bir şekilde atılmaya devam edecektir.
Yaratılmışların en şereflisi olan insana , hele hele ki kadınlarımıza yönelik şiddet, asla kabul edilemez. Kadına şiddet, insanlığa ihanettir. Bu ihanetin içine giren herkes cezasını çekmelidir. Bu konu ile mücadele tüm dünyanın sorunudur. Yapılan araştırmalar bu hususun eğitim düzeyi ve maddi gelirle çok da ilişkili olmadığına işaret ediyor. Bir üniversitemizin yaptığı araştırma, lise mezunu her dört kadından birinin, üniversite mezunu her beş kadından birinin maalesef aile içi şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Batı toplumları da aile içi şiddet sorunundan ciddi şekilde mustariptir. Demek ki burada asıl sorun, nerede yaşadığınız, ne kadar okuduğunuz, hangi refah düzeyine sahip olduğunuz değildir. Asıl mesele, cinsiyetten öte insana bakış meselesidir, insana verilen değer meselesidir. Bizim medeniyetimiz ve kültürümüz her işin başına insanı koyar. İnsana bakışımızın bozulduğu bir yerde, kadına bakışın sağlıklı olması mümkün değildir. Her kim kadınlarla ilgili şiddeti öven, ayrımcılığı körükleyen, onları rencide eden bir söz söylüyor, bir tavır içine giriyorsa, bilin ki o kişinin kendinde büyük bir sorun vardır.
Biz kadınlarımızın sorunlarına sahip çıkarsak bunu yapmakla, aslında tüm milletimizin, hatta tüm insanlığın dertlerine derman aramış oluyoruz. Bunun da ötesinde kadınların hak ve adalet temelinde sahip oldukları eğitim, çalışma, ayrımcılık, şiddet gibi sorunlarını çözememiş bir toplumun hedeflerine ulaşamayacağını da biliyoruz. Çünkü kadın yoksa, toplumun yarısı yoktur. Kadının olmadığı bir toplumun kalan yarısı da zaten yok oluşa doğru gidiyor demektir.
Bizler belediye çalışmalarımızı yaparken her zaman değerli kadınlarımıza yönelik hizmetlere öncelik vermeye gayret ettik, inşallah bundan sonra da bu konuya gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Hanım kardeşlerimiz her zaman başımızın tacıdır.
Bu anlamlı günde bizleri bir araya getiren, bu etkinliğin düzenlenmesinde emekleri olan Ankara Üniversitesi Kızılcahamam Meslek Yüksekokulumuza ve Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörlüğümüze hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” dedi.
İlçe Kaymakamı Mehmet Yıldız programda konuşarak;
“Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde farkındalık yaratmak için düzenlenen etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, Ankara Üniversitesinde bu etkinliği düzenlemesinden de çok mutluyum” dedi.
Ankara Üniversitesi Kadın Platformu AÜKPK Koordinatörü Prof. Dr. Neslihan Alkış yaptığı konuşmada Kızılcahamam’da olmaktan mutluluk duyduğunu ve bu etkinlik ile bir farkındalık yaratacaklarına inandıkları belirtti.
Yaklaşık 200 kişilik bir gurup Kızılcahamam Belediyesi önünde yapılan programında ardından soğuksu milli park istikametinde sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdiler.
Yürüyüşçülerin önünü kesen Kızılcahamam Engelliler Derneği Başkanı Yusuf Ziya Ertürk, Kızılcahamam Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Seyhan Akıska ve Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Neslihan Alkış’a yaptıkları etkinlikten dolayı teşekkür ederek çiçek ve plaket takdiminde bulundular.
Soğuksu Milli Parkında son bulan yürüyüş de katılımcılara belge takdim edilerek, Kızılcahamam Belediyesi tarafından hazırlanan yemek ikramı ile sona erdi.