banner94

OY KULLANMA YERİ ÖĞREN

1 Kasım erken seçimlerinde oy kullanacağı yeri öğrenmek isteyen seçmenler YSK'nın ysk.gov.tr internet adresindeki NEREDE OY KULLANACAĞIM sayfasından sorgulama yapabilirler.

OY KULLANMA YERİ ÖĞREN

1 Kasım erken seçimlerinde oy kullanacağı yeri öğrenmek isteyen seçmenler YSK'nın ysk.gov.tr internet adresindeki NEREDE OY KULLANACAĞIM sayfasından sorgulama yapabilirler.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
01 Kasım 2015 Pazar 01:51
763 Okunma
OY KULLANMA YERİ ÖĞREN

OY KULLANMA YERİ ÖĞREN



SEÇMEN KAYIT SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN!


1 Kasım erken seçimlerinde oy kullanacağı yeri öğrenmek isteyen seçmenler YSK'nın ysk.gov.tr internet adresindeki NEREDE OY KULLANACAĞIM sayfasından sorgulama yapabilirler. 

Nerede oy kullanacağım sayfasından seçmenler kimlik bilgilerini sisteme girerek oy kullanma yerlerini öğrenebilecekler. 

1 KASIM OY VERME DÜZENİ

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamaz (298/88).

Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan seçmene başkan uzaklaşmasını hatırlatır. Seçmen yine orada kalırsa, başkan onu kolluk aracılığı ile uzaklaştırır.

1 KASIM OY VERME SAATLERİ

1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir.

Ancak Yüksek Seçim Kurulunun 31/08/2015 gün ve 2015/1572 sayılı kararı uyarınca; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında da oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanır.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamaz.

YSK'dan seçim uyarısı

YSK, 1 Kasım'da oy kullanırken dikkat edilecek konuları açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy kullanırken dikkat edilecek konuları açıkladı. Oy verme işlemi Doğu'da saat 07.00-16.00 arasında; Batı'da ise saat 08.00-17.00 arasında gerçekleşecek.

YSK'nın açıkladığı bilgilere göre oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van. Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Bu illerin dışında kalan illerde ise saat 08.00-17.00 saatleri arasında oy verme işlemi yapılacak.

GEÇERLİ BİR KİMLİK BELGESİ ŞART

Sadece kayıtlı olunan sandıklarda oy kullanılabilecek. Oy kullanılabilecek yerler YSK'nın internet sitesinden öğrenilebiliyor. Oy verme günü Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belge yanında bulundurulacak. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmayacak.

CEP TELEFONU VEYA FOTOĞRAF MAKİNESİYLE OY KULLANMAK YASAK

Oy kullanırken; sandık kurulu görevlisi kimliği alarak seçmen listesinde ismi bulacak ve kontrolleri yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü vererek kabinde oy kullanılmasını isteyecek. Mühür, tercih dairesinin dışına taşırılmayacak. Mühür diğer partilerin veya bağımsız adayın alanına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında yer alan tercih edilen siyasi parti yada bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye 'evet' veya 'tercih' mührü basılacak. Mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde isim bulunan yerin karşısına imza atılacak.

OY KULLANMA SIRASINDA YARDIM YASAK

Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecekler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek; oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

Seçmen kayıt sorgulaması nasıl yapılır?

-YSK'nın "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları sorgulanabilecek.

-Seçmen sorgulama için yukarıdaki linke tıklayınca bir panel ekrana gelecek.

-Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve T.C. kimlik numaranızı yazınız.

-Resim sorgulama bölümündeki şifreyi giriniz.

SEÇMEN KAYIT SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN!

Seçmen kaydı olmayan vatandaşlar ne yapacak?

-Seçmen kaydı bulunmayanlar 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar kayıt olmak veya bilgilerini güncellemek için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında temsilciliklere müracaat edebilecek.

-Yurt içinde yaşayan seçmenler askı süresi içinde başvurularını, herhangi bir nüfus müdürlüğüne de yapabilecek.

Öğrenciler nasıl oy kullanacak?

Öğrenim gördükleri yerde oylarını kullanmak isteyen seçmen niteliğine sahip öğrencilerin okudukları yerde oy verebilmeleri için, okuldan veya kaldıkları yurt müdürlüğünden alacakları belgelerle yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları, tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.

YSK oy kullanma saatlerini belirledi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde oy kullanma saatlerini belirledi.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun uyarınca saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zamanın oy verme süresi olduğu, saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında bekleyenlerin, başkan tarafından sayıldıktan sonra oylarını kullanabilecekleri hatırlatıldı.



Ayrıca, Kanun'a göre, oy verme süresinin başlayış ve bitiş saatlerinin, sürenin korunması kaydıyla, mevsim ve bölge özellikleriyle ulaşım durumlarına göre bütün yurtta veya gerekli görülen seçim çevrelerinde YSK tarafından tespit edilebileceği kaydedildi.



Kararda, bu hükümler çerçevesinde, güneşin doğuşuna ve batışına ilişkin değerlendirmelere göre, 26. dönem milletvekili genel seçiminde oy verme günü olan 1 Kasım'da oy verme süresi korunmak kaydıyla bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar dikkate alınarak, şehirlerde oy verme süresinin başlangıç ve bitiş saatlerinin belirlendiği bildirildi.



BU ŞEHİRLERDE 07:00 - 16:00 ARASI KULLANILACAK

Buna göre, seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek.



Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy pusulası kısaldı: İşte partilerin yeni sırası

1 Kasım'da yapılacak erken seçimler için 27 partiden 18'i aday listesini YSK'ya teslim edince partilerin oy pusulasındaki sırası değişti.

Seçime katılma yeterliliği bulunan 27 partiden 18'i aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunarken 9'u teslim etmedi.

Böylelikle daha önce 20. sırada bulunan AK Parti 15., 4. sıradaki CHP 3., 13. sıradaki MHP 10. ve 17. sırada yer alan HDP 13. sıraya gelecek. Bağımsızların adları oy pusulalarının sonunda sağ tarafa ve siyasi parti genel başkanları ile aynı puntoda basılacaktı. Pusulaların boyunun bu durumda 1 metreyi aşması bekleniyordu. Ancak hem siyasi partilerden 9'unun YSK'ya liste sunmaması hem de bağımsız adayların az olmasından dolayı oy pusulası 1 metreyi aşmayacak. 28 Eylül'de milletvekili kesin aday listeleri Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek "Adres Beyan Formu" (Form A) doldurmanız yeterli olacaktır.

Seçim dönemlerinde"Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esaslarını Gösterir Genelge (Örnek: 140/I) " hükümleri esas alınır.

Üniversite Öğrencileri Okudukları Şehirde Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilir?

Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Kimler Seçmen Olamaz?

a) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 ve 407. maddelerindeki sebeplerle haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler (4721 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen maddeleri uyarınca, haklarında kısıtlılık kararı verilenlere ilişkin listenin, vesayet ad defterleri ve UYAP kayıtları esas alınmak suretiyle hazırlanıp gönderilmesinin ilçe seçim kurullarınca vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemelerinden istenmesi ve SEÇSİS'e girilmesi gerekmektedir.),

b) Seçmen niteliğine sahip Türk vatandaşlarından MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar 5490 sayılı Kanun'un 50. maddesi hükmü gereği askı süresi içinde "Adres Beyan Formu"nu (Form A) doldurmadıkları sürece,

c) İzinli olsalar bile silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil),

d) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler,listelere yazılamazlar.

Kısıtlı Seçmenler Kısıtlılıkları Kalktıktan Sonra Oy Kullanabilmek İçin Ne Yapmalıdır?

Haklarında kısıtlılık kararı kalkmış seçmenler, ilgili mahkeme kararını yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna götürerek başvurması halinde seçmenlik durumlarını güncelleyebilirler.

Adres Kaydımın Olduğu Yer Dışında Başka Bir Yerde (yazlıkta, köyde, tatilde vb) Oy Kullanabilir miyim?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

Askerden Terhis Olanlar Terhis Belgesiyle Seçmenlik Kaydını Nasıl Yaptırır?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu’nca ASAL’ dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Gönderilmektedir?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

Oy Verme Günü Düğün, Nişan Yapabilir miyim? Yasaklar Nelerdir?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

Yurt dışında oy kullanacaklar dikkat! Yayınlandı

Yurt dışında yaşayan vatandaşlardan, oy kullanırken aranacak belgeler hakkındaki düzenlemeye ilişkin YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

YSK'nın 7 Ekim'de oy çokluğuyla kabul edilen kararda, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenlerin de Yurt İçi Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler için aranan belgelerle oy kullanabileceği kaydedildi.

Buna göre Yurt Dışı Seçme Kütüğü'ne kayıtla seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birisini sandık kuruluna göstererek oy kullanabilecek.

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Yıldız Seferinoğlu ve AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Şeref Malkoç tarafından ortak imzayla 6 Ekim'de YSK Başkanlığına gönderilen yazıda, YSK'nın Genelgesinde açıklanan Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenlerin oylarını kullanmalarına yönelik belgelere ilave olarak özellikle Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan evlilik cüzdanı, sürücü belgesi ve bunlara ilaveten resmi dairelerce verilen soğuk damgalı, kimlik kartı, avukat ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ispata yeterli belgelerden birini de sandık kuruluna göstererek oylarını kullanabilmeleri sağlayacak bir kararın alınmasını istemişti.

Daha önce ilan edilen ilgili YSK Genelgesinde yurt dışında yaşayan vatandaşların sandık başında oy kullanma sırasında kimliklerini ispata ait belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, pasaport veya bu belgenin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer almıyorsa ek kimlik belgesi veya temsilcilikçe verilmiş seçmeni tanıtacak nüfus kayıt örneği olarak sıralanıyordu.

Gurbetçinin sandığa ilgisi arttı

Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak genel seçim için yurt dışındaki seçmenlerin, 7 Haziran'daki seçime göre sandığa gitme oranında artış yaşandı.

Yurt dışındaki seçmenler, toplam 54 ülke ve 113 temsilcilikte kurulan  sandıklarda oylarını kullandı. 1 Kasım seçimleri için yurt dışı seçmen sayısı 2 milyon 899 bin olarak  kaydedilirken bunlardan 1 milyon 264 bini, gümrükler de dahil olmak üzere  sandıklara giderek oy kullandı. Gümrüklerde oy kullanma işlemi 1 Kasım'da sona erecek olmasına karşın şu ana kadar geçen seçimlere göre tüm yurt dışında kullanılan oy sayısında 233 bin artış oldu. Yurt dışından seçimlere katılım  oranı, yaklaşık yüzde 43,7 olarak gerçekleşmiş oldu. 2014 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde mektupla oy  kullanma imkanı da olmasına rağmen tüm Avrupa'dan katılım oranı yüzde 43 olmuştu. Tüm dünyada da kayıtlı seçmen sayısı, 7 Haziran'daki seçmen sayısına  göre 32 bin artmıştı. 

 

ALMANYA'DA YÜZDE 19 ARTTI

 

Yurt dışında en fazla seçmenin yaşadığı Almanya'da 7 Haziran'a göre  yaklaşık 100 bin daha fazla oy kullanıldı. Bu artış, Hollanda'da 37 bin,  Fransa'da 30 bin, Belçika'da 9 bin, Birleşik Krallık'ta 7 bin oldu. Almanya'da 7 Haziran seçimleri için kullanılan oy sayısı gümrükler  hariç yaklaşık 482 bin 530 olurken 1 Kasım seçimleri için kullanılan oy rakamı ise gümrükler dışında 573 bin 748'i buldu. Bu rakam 1 Kasım seçimleri için şu ana  kadar gümrüklerle beraber 633 bin 691 olarak gerçekleşti. Buna göre Almanya'da  geçen seçimlere göre katılım yüzde 19 arttı. 

 

Almanya'da 7 Haziran seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 405  bin olurken bu sayı 6 bin artarak 1 Kasım seçimleri için bir milyon 411 bine  yükseldi. 13 Başkonsolosluk bölgesinde 7 Haziran seçimleri için toplam 79 sandık  kurulurken 1 Kasım seçimleri için ise 90 sandık kuruldu. Yaklaşık 140 bin seçmenin bulunduğu başkent Berlin'de de oy verme  işlemi sona erdikten sonra 8 sandıkta kullanılan oylar mühürlü çuvallara  konularak Başkonsolosluktaki üçlü kilit sistemiyle kilitlenen güvenli odaya  konuldu. Oyların odaya konulmasında siyasi parti temsilcileri ve Berlin  Başkonsolosu Başar Şen de hazır bulundu. 

 

BERLİN'DE REKOR KIRILDI 

Berlin Başkonsolosu Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 günlük  seçim maratonunu tamamladıklarına işaret ederek, Berlin'de seçmen rekoru  kırıldığını ifade etti. Birçok demokratik ülkede seçimlere katılım oranının yüzde 50-60  arasında olduğuna dikkati çeken Şen, ''Burada 200 veya 300 kilometre mesafeye  rağmen bu kadar büyük orana ulaşılması başarıdır'' dedi. 

 

Başar Şen, Berlin, Hamburg ve Hannover'de kullanılan oyların  diplomatik torbalara konulduğunu ve salı günü Tegel havalimanından Türkiye'ye  özel uçakla gönderileceğini kaydetti. Şen, geçen yıl ağustostan bu yana 3 seçim gerçekleştirdiklerini ve her  geçen seçimde seçmenlerin ilgisinin giderek arttığını sözlerine ekledi. 

 

NÜRNBERG'DE DE ARTIŞ VAR

 

26. dönem milletvekili genel seçimi kapsamında Nürnberg başkonsolosluğu görev bölgesinde 64 bin 532 seçmenden, yaklaşık 25 bin Türk vatandaşı Grundig yerleşkesindeki sandıklarda oy kullandı. Bu sayı 7 Haziran seçimlerinde  21.445 kişi ile yüzde 33.24 olarak kayıtlara geçmişti. 4 sandıkta oylarını kullanan vatandaşlarımız uzak yerlerden otobüslerle seçim mahalline gelerek, oylarını kullandılar. Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, seçimlerin sükunet içinde geçtiğini belirterek sandıkların dün saat 21.00 itibari ile kapandığını söyledi.

 

SIRF PARİS'TE 10 BİN OY ARTTI

 

Paris’te oy kullanan seçmen sayısı 7 Haziran seçimlerinde 44 bin civarında idi bu seçimde 54 bini aşarken, Fransa genelinde bu sayı, gümrükte kullanılan oylarla beraber 150 bine ulaştı. 54 ülkede 113 seçim bölgesinde yaşanan seçim sona erdi. Gümrüklerde oy kullanma işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek.

 

Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, "8 Ekim’den bu yana oy kullananların sayısı (Paris) yaklaşık 55 bine ulaşmak üzere. Dönüp baktığımız zaman önceki seçimle kıyaslamak gerekirse o zaman 44 bin civarında oy kullandığını bunun üzerine on bin sayısının daha eklendiğini görüyoruz. Bunun en önemli nedenlerinden biri hem siyasi partilerin profesyonel bir şekilde öğrenmeleri ve tecrübe edinmeleri. Bir taraftan da vatandaşlarımızın da daha bilinçlenmiş olduğunu görüyoruz. Geçen seçimlerde çok sayıda vatandaşımız konsolosluğumuza gelmişti fakat kütüklerde kaydı olmadığı için oy kullanamamışlardı. Bu sefer bu sayının ciddi anlamda azaldığını görüyoruz. Gönlümüz ister ki buraya gelen her vatandaşımız oy kullanabilsinler ancak çok az sayıda vatandaşımız buraya geldiğinde seçmen kütüğünde kayıtları olmadığından oy kullanamadılar. Ortaya çıkan 55 bin rakamı benim açımdan olumlu bir rakamdır. Fransa genelinde gümrüklerle beraber 318 bin seçmenden 150 bin civarında bir sayıya ulaşıldığını görüyoruz. Gümrüklerde oy verme işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek. Yaklaşık olarak % 45’e denk geliyor bu rakam.

Son Güncelleme: 01.11.2015 01:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26