Ankara Kulübü Derneği Geleneksel Saya Gezmesi'ni bu sene Kızılcahamam Akdoğan Mahallesinde düzenleyecek.
Ankara Kulübü Derneği Kızılcahamam Şube Başkanı Fatih Ertan'ın yaptığı açıklamada Kulübümüz tarafından heryıl farklı ilçelerimizde yapılan saya geleneğini bu sene 19 Ocak 2025 Pazar günü düzenleyeceğimiz Geleneksel Saya Gezmesi'nin programını Kızılcahamam Akdoğan Köyümüz'de gerçekleştireceğiz. Davul, zurna ve saya manileri eşliğinde evlere saya gezisi gerçekleştirilecek. Yemek ve çay ikramının olacağı etkinlikte ayrıca sinsin ateşi yakılacak, Ankara Kulübü Derneği Seymenlerinin Seymen gösterisi yer alacak. dedi.
SAYA GEZMESİ NEDİR?
“Saya” veya “Sayagan” geleneği Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan geleneklerimizdendir. Türk ve Altay halk kültüründe ve özellikle hayvancılıkla uğraşan toplumlarda “Bereket Töreni” olarak kutlanmıştır. Yer ruhlarını/iyeleri memnun ederek hayvanların döl bereketinin artırılması inancıyla, bayramın koruyucu ruhu olan “Saya Han” adına düzenlenmiştir. Anadolu’’daki “Saya Gezme” veya “Koyunun Yüzü” denilen bu şenlikler, eski Türk inançlarının kalıntılarıdır. Anadolu’ya gelen Oğuz-Türkmen boyları eski inançlara, İslami unsurlar da katmışlardır.
SAYA GEZMESİ YILIN HANGİ DÖNEMİNDE YAPILIR?
Yerine göre “saya, koyun-yüzü, davar yüzü” deyimleriyle ifade edilen bu bayram koç katımından 100 gün sonra, bir başka hesaba göre zemheri ayının 5 veya 6’sında kutlanır. Saya Geleneği, yörelere göre çeşitlilik göstermekle beraber, Ocak ayının 3'üncü ve 4'üncü haftaları içinde kutlanmaktadır. Bu günler, aynı zamanda kuzunun ana karnında tüylendiği günlerdir.
EVDEKİ YİYECEK VE HAYVAN YEMİ NEDEN SAYILIR?
Saya geleneğinin bir işlevi de, kışın tam ortasına gelindiğine inanılarak, evdeki yiyecek ve yakacakların, hayvanların yeminin sayılmasıdır. Kaba hesaba göre yapılan bu sayımda insanların kendilerine ayırdıkları yiyeceklerin ve yakacakların yarısı, hayvanların yeminin üçte biri hâlâ duruyorsa iyi bir kış geçirileceğine inanılır. Eğer, bundan daha azı kalmışsa, ona göre tedbirler alınır ve tedarikli olunur.