banner94

OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ.

Dünya Otizm Farkındalık Günü

OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ.

Dünya Otizm Farkındalık Günü

uğur demirbaş
uğur demirbaş
06 Nisan 2016 Çarşamba 10:04
3388 Okunma
OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ.

Dünya Otizm Farkındalık Günü 

 

2 Nisan günü, 2007 yılından bu yana Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edilmektedir. Nisan ayı boyunca dünya çapında pek çok kurum ve kuruluş tarafından otizme dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Otizm Farkındalık Günü, insanların otizmli bireylere özellikle de otizmli çocuklara yönelik farkındalığını artırmayı hedeflemektedir. Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezleri olarak Otizm Farkındalık Günü kapsamında Nisan ayı boyunca tüm ilçelerimizde çeşitli etkinliklerle farkındalık çalışmaları yapılacaktır.

 

Otizm Nedir?

 

Otizm yaşam boyu süren, diğer insanlarla ve çevresindeki dünya ile iletişimini etkileyen gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin ilk belirtileri genellikle üç yaşından önce görülmeye başlar. Otizmli bireyler sıklıkla sosyal etkileşimde, sözel ve sözel olmayan iletişimle ilgili sorun yaşar. Kısıtlayıcı ve tekrar eden davranışlar gösterir. İlgi ve aktiviteleri sınırlıdır. En önemli belirtisi karşılıklı sosyal etkileşim kuramamadır. Azalmış göz teması, adıyla seslenildiğinde bakmama, nesneleri parmağıyla işaret etmeme, hayali oyunlar oynayamama, arkadaş ilişkisinin az olması veya hiç olmaması ve yalnız kalmayı tercih etme durumları olabilir.

 

Otizm, birçok insanın sandığından daha yaygındır. Ancak, otizme neyin sebep olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Otizm, her çeşit toplumda, ırkta ve ailede görülebilmektedir. Son verilere göre, otizm spektrum bozukluğunun yaklaşık her 150 çocuktan birini etkilediği düşünülmektedir.

 

Otizme zeka geriliği de eşlik edebilmektedir. Erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan dört kat fazladır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan bireylerin ancak %10’unda bazı üstün özelliklere rastlanır.

 

Otizm spektrum bozukluğu kapsamında beş ayrı kategori yer almaktadır:

·         Otistik bozukluk

·         Asperger sendromu

·         Çocukluğun dezintegratif bozukluğu

·         Rett sendromu

·         Atipik otizm

 

Otizm, sadece çocukları etkilemez. Otizmli çocuklar geleceğin otizmli yetişkinleridir. Bu nedenle otizmin farkında olmak önemlidir. Otizm, doğru şekilde desteklenmediğinde bireyler ve aileler üzerinde bazen yıkıcı olan büyük bir etkiye sahip olabilir. Otizmin kesin bir tedavisi olmamasına rağmen, doğru zamanda verilen doğru destekler insanların hayatında çok büyük bir fark yaratabilmektedir. Erken yaşta (3-4 yaştan önce) uygun bir eğitim alanların önemli bir kısmı bir kaç yıl içinde bazı sorunlarından kurtulabilmektedir.

 

Aile sağlığı merkezlerinde çocuğunuzun gelişim takibini yaptırabilirsiniz. Çocuğunuzda otizm olabileceğine dair bir şüpheniz varsa “çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları”na muayene ve tedavi için başvurabilirsiniz. Eğer çocuğunuza otizm tanısı konmuşsa eğitsel değerlendirmesinin yapılması, eğitim ortamına yerleştirilmesi ve devletin sağlayacağı özel eğitim desteğinden yararlanması için ilçenizdeki Milli Eğitim Bakanlığının “Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine (RAM)” başvuru yapabilirsiniz.

 

Otizm, tıpkı diğer fiziksel hastalıklar gibi (kalp, tansiyon, diyabet vs.) yaşam boyu süren ve doğuştan gelen bir bozukluktur. Otizmin ortaya çıkmasının anne baba tutumları veya yetiştirme şekilleriyle ilgisi yoktur. Otizmli çocuklar, herkes kadar farklı ve herkes kadar aynıdır. Otizmli çocuklar ve aileleri zaman zaman toplum tarafından dışlanmakta ve damgalanmaktadır. Damgalanma ve ayrımcılığa uğrama tedavi ve rehabilitasyonun önündeki en büyük engeldir.

 





Son Güncelleme: 06.04.2016 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26