Bir çocuğun hayali ilçenin atmosferini değiştirdi
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bundan üç yıl önce bir sivil toplum kuruluşunun düzenlemiş olduğu turizm temalı oyunumu tasarlıyorum yarışmasını duyan Mert AKSU yarışmaya katılmak istediğini okulunun İngilizce öğretmeni Burak YORULMAZ ’a söyledi. Öğretmeni ile birlikte oyunun kurgusunu yapan Mert oyunu hazırlayacağı program konusunda çok da fikir sahibi değildi. İnternetten yaptığı araştırmalar ile programı bir gecede öğrenip ertesi gün okula oyunun ilk aşamasını tasarlayarak döndü. Onun bu azmi oldukça dikkat çekiciydi çünkü Mert sınıfında en arka sırada oturan derslere de çok katılmayan bir öğrenciydi. Katıldığı ilk yarışmadan sonuç getiremedi ama ilçenin öğrencileri için çok önemli bir adım atılmasına vesile oldu.
Oyunun tasarlanması için arayış sürecine giren öğretmenler kodlama eğitimi ile tanışıp Türkiye’de ki mevcut durumunu görmüş oldular. İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde Halk Eğitim Müdürlüğü ve İlim Yayma Cemiyeti K.Hamamam Şubesinin “Akıl Zekâ Oyunları ve Kodlama Eğitimi” projesi Ankara Kalkınma ajansı tarafından desteklenmiş ve önce Eğitici eğitimleri düzenlenmiştir. İlçede öğretmenler için düzenlenen kodlama eğitiminde, ilçenin bir atölyeye ihtiyacı olduğunu, mevcut kodlama çalışmalarını Kızılcahamam Kaymakamına ve İlçe Milli Eğitim Müdürüne aktarma fırsatı bulmuş oldular. İdari makamlarca konunun önemi üzerine durulup ilçede anaokulundan Liseye, yetişkinden öğretmene herkesin eğitim alabildiği bir atölye açılmış oldu.
2018 yılında bugüne kadar gerçekleştirilen atölye çalışmaları Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Eğitimde İyi Uygulama örnekleri arasında seçilipödüle layık görüldü. Bu çalışmalar bütün kurumlarda kodlama eğitimi hakkında farkındalık oluşmasını sağladı. Neredeyse ilçenin tüm okullarından ulusal düzeyde yarışmalara katılımlar başladı.
Öğrenciler katıldıkları yarışmalarda önceden belirli temalar için özel firmaların desteği ile yapılan robotları görünce duruma tepki olsun diye danışman öğretmenleriyle kendi yarışma konseptlerini oluşturmaya karar verdiler. Yazdıkları proje ile Gençlik Spor Bakanlığı’nın 2018/1 Gençlik Projeleri Destekleri çağrısı ile yarışmalarına destek aldılar.Destek kazanan “Dijital Yürüyüş” yarışması tasarla yap kategorisinde Türkiye’de ilkleri barındırıyor. Bu yarışama doğa ile robotiği buluştup, spor yaptırırken problem çözme becerilerini de açığa çıkartmakta.
ÜLKEDE BİR İLK
Soğuksu Milli Parkında düzenlenecek olan yarışma için öğrencilere 5 aşamalı bir parkur hazırlanacak. Öğrencilere parkurlarda ormanda karşılaşabilecekleri senaryolar tasarlanıp buradaki problem durumlarına robotik malzemeler ve ormanda buldukları dal, kozalak gibi parçalarla kısıtlı zamanda çözümler üretmesi istenecek. Böylece öğrenci tasarım becerilerini tam anlamıyla yarışma esnasında göstermiş olacak. Yarışma 4-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.